Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Μεταλλαγμένα δέντρα αναπτύσσονται 40% ταχύτερα – «Λύνουν» το ενεργειακό πρόβλημα

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

post thumbnail


Λύση στο ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη υπόσχεται η ισραηλινή εταιρεία βιοτεχνολογίας FuturaGene, υποστηρίζοντας ότι τα μεταλλαγμένα δέντρα που παράγει μπορούν να φέρουν επανάσταση στην παραγωγή ενέργειας, εκτοπίζοντας οριστικά την αγορά ορυκτών καυσίμων.


Η εταιρεία έχει ξοδέψει έντεκα χρόνια δοκιμάζοντας χιλιάδες μεταλλαγμένους ευκάλυπτους και λεύκες σε μεγάλες εκτάσεις στο Ισραήλ, την Κίνα και τη Βραζιλία, απ’ όπου συγκεκριμένα περιμένει και την απάντηση των αρμόδιων Αρχών για εμπορική καλλιέργεια μέχρι το 2015.


Χρησιμοποιώντας ένα γονίδιο από το κοινό ζιζάνιο αραβιδόψις, το οποίο αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, η εταιρεία κατάφερε να αλλάξει τη δομή των κυτταρικών τοιχωμάτων των φυτών, επιταχύνοντας την ανάπτυξή τους.


Η εταιρεία μάλιστα υποστηρίζει ότι δημιούργησε μεταλλαγμένους ευκάλυπτους που ψηλώνουν πέντε μέτρα μέσα σε ένα χρόνο και έχουν 20% με 30% μεγαλύτερη μάζα συγκριτικά με τον κανονικό ευκάλυπτο. Μέσα σε 5,5 χρόνια οι μεταλλαγμένοι ευκάλυπτοι φτάνουν σε ύψος τα 27 μέτρα.


Τα μεταλλαγμένα δέντρα της ισραηλινής εταιρείας αναπτύσσονται κατά μέσο όρο 40% ταχύτερα συγκριτικά με τα φυσικά δέντρα και εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή χαρτιού, βιομάζας και καυσίμων για το αυτοκίνητο.


Το μόνο που απομένει, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι οι άδειες από τις αρμόδιες Αρχές αλλά και η στήριξη των περιβαλλοντικών οργανώσεων, κάτι που πιθανότατα δεν θα συμβεί ποτέ αφού τα μεταλλαγμένα δέντρα εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για το περιβάλλον.


Στις σημαντικότερες απειλές συγκαταλέγεται η επικράτηση των μεταλλαγμένων έναντι των ενδημικών ειδών, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν επιπτώσεις στους ζωντανούς οργανισμούς, τα εδάφη και την τροφική αλυσίδα.


Δεδομένου μάλιστα ότι οι ευκάλυπτοι και οι λεύκες διασκορπίζουν τη γύρη τους ευρέως, σε μεγαλύτερες περιοχές συγκριτικά με τα δημητριακά, οι βλαβερές συνέπειες ενδέχεται να παραμείνουν στο φυσικό περιβάλλον για δεκαετίες.

Διαβάστε εδώ πως οι μεταλλαγμένες καλλιέργειες δημιουργούν παράσιτα και ζιζάνια ανθεκτικά στις τοξίνες.


econews




Το είδαμε: εδώ

Share
Loading