Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Οι αληθινές «Ραπουνζέλ» του 19ου αιώνα

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF



Είχαν μαλλιά συνολικού μήκους 11 μέτρων!

Για τα ήθη του 19ου αιώνα αποτελούσαν πρόκληση. Με τα μαλλιά τους να φτάνουν κυριολεκτικά μέχρι το πάτωμα, οι επτά αδελφές Sutherland αξιοποίησαν στο έπακρο την απήχηση που είχαν στον κόσμο, έβγαλαν πολλά λεφτά από αυτό, και πέθαναν στην ψάθα.

Τα μαλλιά της Sarah, της Victoria, της Isabella, της Grace, της Naomi, της Mary and της Dora είχαν συνολικό μήκος, αθροιστικά, 11,2 μέτρα!

Ο βιογράφος τους Brandon Stickney αποκαλύπτει το πώς η εμφάνισή τους εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο «σέξι» νούμερα στις ΗΠΑ ενώ η πατενταρισμένη τονωτική λοσιόν τους για την ανάπτυξη των μαλλιών έκανε πωλήσεις άνω των τριών εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι επτά αδελφές και το μοναδικό αγόρι της οικογένειας, ο Charles, γεννήθηκαν μεταξύ του 1851 και του 1865 στην αγροτική κοινότητα της Cambria στη Νέα Υόρκη.

Σε μία προσπάθεια να βγει η οικογένειά του από τη φτώχεια, ο αιδεσιμότατος Fletcher Sutherland, ο πατέρας τους, τις ώθησε στον κόσμο του θεάματος ενθαρρύνοντας το ταλέντο τους στο τραγούδι.


Ωστόσο, αφότου άρχισαν τις εμφανίσεις τους με το τσίρκο Barnum & Bailey, όπου εμφανίζονταν με τον τίτλο «τα επτά πιο ευχάριστα θαύματα στον κόσμο», ο πατέρας συνειδητοποίησε πως το κοινό ενθουσιαζόταν πιο πολύ με τα μακριά μαλλιά τους παρά με τις φωνητικές τους επιδόσεις.

Λέγεται πως η μητέρα τους Mary, που πέθανε το 1967, έβαζε μια αλοιφή με έντονη μυρωδιά στα μαλλιά τους, για να τα βοηθήσει να μακρύνουν. Με σκοπό να κεφαλαιοποιήσει το δημόσιο ενδιαφέρον για τα μαλλιά των θυγατέρων του, ο μπαμπάς τους σκέφτηκε να φτιάξει ένα τονωτικό μαλλιών με την υπογραφή της οικογένειας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Hair Raising Stories, το ακαδημαϊκό περιοδικό «The Pharmaceutical Era» ανέλυσε το σκεύασμα «The Seven Sutherland Sisters Hair Grower» και δημοσίευσε τα συμπεράσματά του το 1893. Το διάλυμα αποτελείτο σε ποσοστό 56% από νερό αμαμηλίδας, 44% κολώνια bay rum, λίγο αλάτι, μαγνησία και υδροχλωρικό οξύ.

Η ετικέτα στο μπουκάλι έγραφε: «Το περιεχόμενο παράγεται και χρησιμοποιείται από εμάς και το συστήνουμε ως το καλύτερο στον κόσμο».

Τα προϊόντα για την περιποίηση των μαλλιών με την υπογραφή της οικογένειας πωλούνταν από μισό μέχρι ενάμιση δολάριο, το οποίο ήταν ίσο με ένα ημερομίσθιο ή τις αποδοχές μιας εβδομάδας, για την εποχή εκείνη.

Χάρη στο επιτυχημένο μάρκετινγκ, οι Sutherlands πούλησαν 2,5 εκατομμύρια μπουκάλια από το ενισχυτικό μαλλιών μέσα σε τέσσερα χρόνια, κερδίζοντας τουλάχιστον 3 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τον βιογράφο τους, θεωρούνταν τόσο μεγάλες διασημότητες που φιλοξενούνταν στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων και στα εξώφυλλα περιοδικών.

Πέντε χρόνια μετά το θάνατο ου πατέρα τους, οι επτά αδελφές έχτισαν μία έπαυλη στην Cambria. Το σπίτι διέθετε 14 δωμάτια, τρεχούμενο νερό ζεστό και κρύο, κρεβάτια που είχαν εισαχθεί από την Ευρώπη, παρκέ, πολυελαίους και μία σοφίτα για τους μάγειρες και τις υπηρέτριες.

Παρά τα εκατομμύρια που πέρασαν από τα χέρια τους, τελικά πέθαναν όλες πάμπτωχες.

Μέχρι και σήμερα προϊόντα που σχετίζονται με τις επτά «Ραπουνζέλ» βγαίνουν σε δημοπρασία, σημειώνει η Daily Mail. Στο eBay ένα γυάλινο μπουκάλι που κάποτε περιείχε το «The Seven Sutherland Sisters Hair Grower» διατέθηκε έναντι 249,99 δολαρίων ενώ μια διαφήμιση για την αλοιφή τους σε εφημερίδα το 1903 είχε τιμή 9,99 δολάρια.






Το είδαμε: εδώ

Share
Loading