Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Η φωτογραφία με το ματωμένο παιδικό παπούτσι που διαδόθηκε στα social media ως σύμβολο της σφαγής των Ταλιμπάν δεν είναι από το Πακιστάν, αλλά από το Ισραήλ!

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF



Η φωτογραφία έκανε τον γύρο του Διαδικτύου και μοιράστηκε χιλιάδες φορές μέσω Twitter και Facebook.

Διαδόθηκε ως το ματωμένο παιδικό παπούτσι που φορούσε ένα από τα παιδιά μέσα στο σχολείο του Πακιστάν στο οποίο έγινε η σφαγή από τους Ταλιμπάν. Η φωτογραφία προκάλεσε σοκ και παγκόσμια συγκίνηση.

Ωστόσο, κάτι δεν πάει καλά με τη συγκεκριμένη φωτογραφία: ο φωτογράφος που την τράβηξε έκανε λόγο για «φρίκη» αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκε η εικόνα του.

Πολύ απλά, διότι δεν τραβήχτηκε στο Πακιστάν.

Η φωτογραφία διαδόθηκε συνοδευόμενη από το hashtag #PeshawarAttack και περιγράφηκε ως «σύμβολο της σφαγής» στην οποία επτά μαχητές των Ταλιμπάν σκότωσαν 132 παιδιά.

Taliban crime 2

Ενας χρήστης του Twitter που ανήρτησε τη φωτογραφία έγραψε: «Μια μητέρα που φόρεσε αυτό το μικρό παπούτσι στην κόρη της, το είδε να της παραδίδεται έτσι όπως το βλέπετε».


Ωστόσο, η αλήθεια είναι διαφορετική: η φωτογραφία τραβήχτηκε τον Μάιο του 2008 από τον ισραηλινό φωτογράφο Εντι Ισραελ μετά από μια επίθεση παλαιστινίων με ρουκέτα στην πόλη Ασκελόν του Ισραήλ.

«Είμαι τρομοκρατημένος που η φωτογραφία ‘’μεταφέρθηκε’’ στο Πακιστάν, και χρησιμοποιήθηκε με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο Ισραελ στο BBC.

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ





Το είδαμε: εδώ

Share
Loading