Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Το συστατικό "κλειδί" που θα προσθέσεις σε κάθε αγαπημένο σου φαγητό για να αδυνατίσεις

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Είναι τρόφιμα, ροφήματα, φαγητά που απλά τα λατρεύεις. Και όπως πολύ καλά ξέρεις, σωστή διατροφή δεν σημαίνει στέρηση!! Άρα; Άρα κάνεις τις κατάλληλες κινήσεις ώστε όταν τα απολαμβάνεις να ξέρεις πως έχεις κάνει τα “μαγικά” σου και αυτά σε βοηθούν στο αδυνάτισμα.
Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη σου δίνει το μυστικό συστατικό που θα ταιριάξει με το αγαπημένο σου τρόφιμο και θα το κάνει σύμμαχο στο αδυνάτισμα.

Milkshake
Aν σκοπεύεις να φτιάξεις το κλασικό milkshake με παγωτό, τότε η λύση σου βρίσκεται στα light προϊόντα. Προτίμησε μόνο 1 μπάλα (50γρ) παγωτό με γεύση σοκολάτα με γλυκαντικά (στέβια) και 1 ποτήρι (250ml) γάλα 1.5% σε λιπαρά.
Αυτό αντιστοιχεί σε 200kcal δηλαδή μειώνεις κατά 50% τις θερμίδες από ένα κλασικό milkshake.

Τι να προσθέσεις; ΚΑΝΕΛΑ! Πρόσθεσε άφθονη κανέλα, η οποία κανέλα μπορεί να θεωρηθεί και ως «λιποδιαλυτική» επειδή αυξάνει την ευαισθησία ινσουλίνης, άρα ελέγχει τη γλυκόζη του αίματος παράγοντας ταυτόχρονα λιγότερη ινσουλίνη η οποία έχει την τάση να συσσωρεύει λίπος στον οργανισμό. Συμπερασματικά, έχει θετική επίδραση στη καύση λίπους και κυρίως τοπικού λίπους ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.
Γιαούρτι
Είναι δροσιστικό, είναι καλοκαιρινό και ιδανικό για το αδυνάτισμα. “Όταν η πρόσληψη ασβεστίου από την τροφή είναι υψηλή, μειώνεται η έκκριση της ορμόνης καλσιτονίνης, η οποία εμποδίζει τη λιπόλυση και αυξάνει την αποθήκευση λίπους με τη μορφή τριγλυκεριδίων στο λιπώδη ιστό.” σημειώνει η διαιτολόγος.

Τι να προσθέσεις; ταιριάζει άψογα με κανέλα και δημητριακά ολικής αλέσεως και cranberrie, μιας και προσφέρουν στον οργανισμό ασβέστιο και φυτικές ίνες, συστατικά που συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του σωματικού λίπους. Επιπρόσθετα, η αυξημένη περιεκτικότητα των τροφίμων ολικής αλέσεως σε σύνθετους υδατάνθρακες σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες δεν προκαλούν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν το ρυθμό της λιπογένεσης.
Σαλάτα
Οπωσδήποτε θα την ετοιμάσεις με ελαιόλαδο, λεμόνι, ξύδι, μπαλσάμικο ή μυρωδικά, τα οποία λόγω της αυξημένης τους περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά προστατεύουν από την οξείδωση τις βιταμίνες των λαχανικών και αυξάνουν την απορρόφησή τους.


Τι να προσθέσεις; Προκειμένου να μεγιστοποιήσεις την καθημερινή πρόσληψη φυτικών ινών μπορείς να προσθέσεις στις σαλάτες σου φρούτα ή όσπρια.

Ζυμαρικά

Τα λαχταριστά ζυμαρικά καλό είναι φυσικά να τα επιλέγεις ολικής άλεσης. Όμως ποια μακαρονάδα είναι εκείνη που αγαπά περισσότερο το σώμα σου; Δεν θα το βρεις...
Τι να προσθέσεις; Ήρθε η ώρα να απομυθοποιήσεις ότι απαγορεύεται η ταυτόχρονη κατανάλωσή τους με κοτόπουλο ή κιμά ή μοσχάρι. Αντίθετα, ο συνδυασμός τους, αποδίδει ένα γεύμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπου σε χορταίνουν για μεγάλο διάστημα και τονώνουν τις βιολογικές καύσεις του οργανισμού.

BBQ κρέας
To ψητό κρέας είναι η καλύτερη επιλογή σου, αφού και νόστιμο είναι και μειώνει τα λιαπρά που αποβάλλονται στο ψήσιμο. Αρκεί όμως να είναι ψητό;
Τι να προσθέσεις; μπορείς να το μαρινάρεις ή απλά να προσθέσεις τρόφιμα με αντιοξειδωτικά (λεμόνι, ξύδι, φυσικά καρυκεύματα κλπ), τα οποία εξουδετερώνουν τις καρκινογόνες ουσίες (ετεροκυκλικές αμίνες και πολυαρωματικών υδρογονάνθρακες) που αναπτύσσονται κατά το ψήσιμο.
Extra Ingredient: Σε κάθε περίπτωση, η ταυτόχρονη κατανάλωση μίας πλούσιας εποχιακής σαλάτας θα σου προσφέρει επιπλέον φυτικές ίνες, οι οποίες δεσμεύουν και αποβάλλουν το λίπος που προσέλαβες από το κρέας.

Γλυκό
Εδώ το φάσμα των γλυκών είναι ατελείωτο και δύσκολα θα καλύψουμε όλες τις επιλογές. Μπορούμε όμως να προσπαθήσουμε. “Στην περίπτωση του παγωτού, επίλεξε γρανίτα ή παγωτό χωρίς ζάχαρη ή παγωτό γιαούρτι, τα οποία έχουν περίπου κατά μέσο όρο 50% λιγότερες θερμίδες και λιπαρά από το κλασικό παγωτό” εξηγεί η διαιτολόγος.
Τι να προσθέσεις; Αν θες γαρνιτούρα, καλό είναι να αποφύγεις το σιρόπι και να προτιμήσεις ξηρούς καρπούς. Προτείνουμε λιναρόσπορο και ανάλατα καρύδια ή αμύγδαλα, όπου χαρακτηρίζονται για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε ω-λιπαρά, τα οποία βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών και στη μείωση του λίπους της κοιλιάς.
Extra Ingredient: Όσον αφορά στα χειροποίητα γλυκά, σε κάθε περίπτωση είναι καλό να αντικαταστήσεις την κλασική ζάχαρη με κάποιο υποκατάστατο (π.χ. στέβια ή σουκραλόζη) και το βούτυρο με μαλακή μαργαρίνη. Έτσι γλυτώνεις θερμίδες και λιπαρά.

Cocktail
Μπορεί να είναι δροσιστικά, ωστόσο κάποια από τα πιο δημοφιλή κοκτέιλ κρύβουν μικρές ή και μεγάλες παγίδες για την υγεία μας. Παρόλο που οι περισσότεροι τα θεωρούν ελαφριά, τα κρυμμένα συστατικά τους, όπως για παράδειγμα η ζάχαρη, τα ενοχοποιούν για το υψηλό θερμιδικό τους περιεχόμενο. Το αλκοόλ θεωρείται πηγή ενέργειας αφού διασπάται από τον οργανισμό προσφέροντας 7,1 θερμίδες ανά γραμμάριο, περισσότερες από εκείνες των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων (4 θερμίδες ανά γραμμάριο) και λίγο λιγότερες από εκείνες του λίπους (9 θερμίδες ανά γραμμάριο).

Τι να προσθέσεις; Αν δεν σε... “ψήνει” να αφαιρέσεις το αλκόoλ, τότε πρόσθεσε φυσικό χυμό φρούτων αντί για την κλασική ζάχαρη, προκειμένου να τους αποδώσεις γλυκιά γεύση. Τέλος, πρόσθεσε lime και δυόσμο, προκειμένου να αυξήσεις το περιεχόμενό τους σε αντιοξειδωτικά.

 tlife.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading