Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Καλοκαιρινό hangover: τι να φάτε, τι να πιείτε και τι να αποφύγετε

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Κάτι το γλέντι του Δεκαπενταύγουστου, κάτι οι διακοπές, όλα δείχνουν πως το αλκοόλ θα ρέει άφθονο αυτές τις μέρες. Για να μη χάσετε μια ολόκληρη μέρα με hangover, δείτε τι να φάτε, τι να πιείτε και τι να μην βάλετε στο πιάτο και το ποτήρι σας.

Υπάρχει ένας άτυπος κανόνας, που στις διακοπές -και δη τον Δεκαπενταύγουστο- βρίσκει εφαρμογή πιο πολύ από ποτέ, ο οποίος λέει ότι όσο πιο καλά περάσουμε ένα βράδυ, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το hangover της επόμενης ημέρας. Αυτό οφείλεται στο ότι τη διασκέδασή μας συνήθως τη συνοδεύουμε με αλκοόλ, το οποίο όσο ανεβαίνει το κέφι, τόσο ρέει άφθονο. Η αλήθεια είναι πως η πρόληψη και ο έλεγχος του πόσο θα πιούμε πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος όλων, αλλά επειδή ξέρουμε ότι οι διακοπές χαλαρώνουν τις αντιστάσεις, δείτε τι να έχετε υπόψη σας από διατροφικής πλευράς, σε περίπτωση που ο πονοκέφαλος, οι πονεμένοι μύες, η διάρροια, η ναυτία και η ευαισθησία στο φως γίνουν οι πρωταγωνιστές της επόμενης μέρας. 
Καλημέρα με τα κατάλληλα ποτά
Προτού φτάσουμε στο τι να φάτε, ας ρίξουμε μια ματιά στο τι πρέπει να πίνετε την ημέρα που αισθάνεστε το hangover να σας κυριεύει και νιώθετε ότι θα μπορούσατε εύκολα να συμμετάσχετε κι εσείς στο cast της ομώνυμης ταινίας.

Νερό: Το αλκοόλ είναι διουρητικό, που σημαίνει ότι διώχνει τα υγρά του σώματος κι όταν δεν υπάρχει τίποτα άλλο για να «τραβήξει» ο οργανισμός, παίρνει νερό από οποιαδήποτε πηγή, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου –εξού και ο πονοκέφαλος. Πιείτε νερό πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι το βράδυ, αλλά και το πρωί που θα ξυπνήσετε.Αθλητικά ποτά και νερό καρύδας: Και οι δύο αυτές επιλογές αναπληρώνουν τους χαμένους ηλεκτρολύτες και τα υγρά του σώματος.
Τσάι τζίντζερ ή δυόσμου: Έρευνες έχουν δείξει ότι το τσάι τζίντζερ μπορεί να μειώσει τη ναυτία, ενώ το τσάι δυόσμου έχει παρόμοια δράση, απαλύνοντας το στομαχόπονο.
Φρουτοχυμός: Ένα ποτήρι χυμός μήλου ή κράνμπερι μπορεί να βοηθήσει στην εκκίνηση της διαδικασίας αποκατάστασης, χαρίζοντάς σας ενέργεια και διώχνοντας τις τοξίνες του αλκοόλ -συν του ότι σας ενυδατώνει. Χυμός τουρσί: Ακούγεται περίεργο, αλλά το ξίδι, το αλάτι και το νερό βοηθούν στην ενυδάτωση, στην αποκατάσταση ηλεκτρολυτών και στα επίπεδα νατρίου. Για καλύτερα αποτελέσματα, πιείτε λίγο σε ένα σφηνάκι πριν βγείτε για ποτέ και λίγο το πρωί.
Ποιες τροφές βοηθούν
Τα παρακάτω μπορούν να σας κάνουν καλό και να καταπραΰνουν τα ενοχλητικά συμπτώματα της υπερκατανάλωσης αλκοόλ.

Μπανάνες, ακτινίδια, σπανάκι: Το κάλιο σε αυτές τις τροφές αποτελεί έναν σημαντικό ηλεκτρολύτη που μειώνεται λόγω της διουρητικής δράσης του αλκοόλ, αλλά μπορεί να αναπληρωθεί με την κατανάλωσή τους.
Αβγά: Τα αμινοξέα τους, όπως η κυστεΐνη και η ταυρίνη έχουν σημαντική δράση: η ταυρίνη τονώνει τη λειτουργία του ήπατος και η κυστεΐνη διασπά την ακεταλδεΰδη, χημική ουσία που προκαλεί τον πονοκέφαλο. Κοτόσουπα με νουντλς: Αναπληρώνει τα επίπεδα νατρίου και νερού στον οργανισμό, ενώ το κοτόπουλο περιέχει –όπως και τα αβγά- επίσης κυστεΐνη, τονώνοντας το συκώτι. 
Κράκερ ή τοστ με μέλι: Επιλέξτε κράκερ και ψωμί ολικής άλεσης, τα οποία αποτελούν απλούς υδατάνθρακες που αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος χωρίς να προκαλούν ανακατωσούρα στο στομάχι. Η φρουκτόζη από το μέλι θα βοηθήσει τον οργανισμό να «ξεφορτωθεί» το αλκοόλ γρηγορότερα.
Βρώμη: Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρος είναι μερικά μόνο από τα θρεπτικά συστατικά της βρώμης που θα σας φανούν χρήσιμα σε τέτοιες καταστάσεις. Η βρώμη εξουδετερώνει τα οξέα στον οργανισμό και σας χαρίζει ενέργεια, γι’ αυτό ξεκινήστε τη μέρα σας με αυτή.
Ντομάτες: Το λυκοπένιο της ντομάτας είναι ένα αντιοξειδωτικό που μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα, ενώ η φρουκτόζη και η βιταμίνη C της, τονώνουν το συκώτι. Τι να αποφύγετε για να μη χειροτερέψετε την κατάσταση
Μη νομίζετε ότι δεν υπάρχει και χειρότερα! Και για να μην το διαπιστώσετε, αποφύγετε:

Λιπαρά φαγητά: Ένα μεγάλο, λιπαρό γεύμα μπορεί να σας χρησιμέψει στο να αποτρέψει ένα hangover, αν το καταναλώσετε πριν την έξοδό σας, όχι να το θεραπεύσει. Απεναντίας, την επόμενη μέρα, με όλα τα συμπτώματα εμφανή, ένα τέτοιο γεύμα μπορεί να σας προκαλέσει διαταραχές στο στομάχι.
Κι άλλο αλκοόλ: Πολλοί πιστεύουν ότι η ουσία που προκάλεσε το hangover εξ αρχής, μπορεί να το αντιμετωπίσει. Στην πραγματικότητα, όμως, απλώς θα σας αφυδατώσει ακόμη περισσότερο και θα χειροτερέψει τα συμπτώματα αργότερα μέσα στην ημέρα.
Καφές: Όπως και το αλκοόλ, ο καφές είναι διουρητικός, συνεπώς θα προκαλέσει ακόμη περισσότερη αφυδάτωση, ενώ θα χειροτερέψει και τον πονοκέφαλο. Αν θέλετε να πιείτε καφέ, προτιμήστε την επιλογή του ντεκαφεϊνέ ή λίγο τσάι, χαμομήλι ή νερό. Πορτοκαλάδα: Όχι κι ό,τι καλύτερο για το στομάχι, την ώρα που δεν είναι σε καλή κατάσταση. Καλύτερα να αφήσετε φρούτα όπως το πορτοκάλι και το γκρέιπφρουτ για άλλα πρωινά που δεν θα έχει προηγηθεί πάρτυ με σφηνάκια και διαγωνισμός με υποβρύχια.
clickatlife.gr 


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading