Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

ΕΝΦΙΑ 2016: Έκπτωση 50% ή και πλήρης απαλλαγή; Κι όμως ισχύει! Ποιοι τις δικαιούνται - Ποιες οι προϋποθέσεις

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

- Ένα από τα μεγαλύτερα φορολογικά "αγκάθια", ο ΕΝΦΙΑ 2016, μπορεί να γίνει για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων πιο... υποφερτό
- Η χορήγηση έκπτωσης είναι αυτοματοποιημένη και δεν απαιτεί προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών
- Ιδιοκτήτες ακινήτων, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία μπορούν να έχουν 50%... σκόντο, ακόμη και πλήρη απαλλαγή
- Αναλυτικά οι προϋποθέσεις και για τις δύο κατηγορίες... ελάφρυνσης του ΕΝΦΙΑ
- Τρύφων Αλεξιάδης: Εντός Αυγούστου τα εκκαθαριστικά - Σε 5 δόσεις η πληρωμή

Όσο τελειώνει η κλεψύδρα για τα... μπάνια του λαού, τόσο περισσότερο έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους εκατομμύρια φορολογούμενοι το δύσκολο -από πλευράς φόρων και υποχρεώσεων- φθινόπωρο που τους περιμένει...
Μία από τις υποχρέωσεις που αποτελούν ίσως τον μεγαλύτερο "πονοκέφαλο", είναι φυσικά ο ΕΝΦΙΑ του 2016.Μήπως, όμως, όχι όλους;
Σε ποιους αφορά
Έκπτωση 50% ή ακόμη και πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ μπορούν να προσδοκούν ιδιοκτήτες ακινήτων που εμπίπτουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Όπως για παράδειγμα:
- Ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα
- Πολύτεκνοι
- Άτομα με αναπηρία

Αυτό βεβαίως υπό την προϋπόθεση πως έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις αλλά και τις δηλώσεις του Ε9.
Όσον αφορά στα φυσικά πρόσωπα, η διαδικασία χορήγησης εκπτώσεων είναι αυτοματοποιημένη, χωρίς δηλαδή να χρειάζεται η υποβολή πρόσθετων δικαιολογητικών, εκτός εάν διαπιστωθούν λάθη.
Αυτές είναι οι προϋποθέσες για το 50%... σκόντο
Δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι κάθε φορολογούμενος που πληρούσε τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
Β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερέβαινε τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
Γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για εγγάμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Ποιοι παίρνουν πλήρη απαλλαγή
Επιπρόσθετα, στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους, δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
Β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
Πηγή: Ημερησία


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading