Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Μάθετε γιατί το νερό είναι το καλύτερο υγρό που μπορείτε να δώσετε στον οργανισμό σας

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Όπως κι αν το προτιμάτε, από τη βρύση, εμφιαλωμένο, ανθρακούχο, μεταλλικό, κρύο ή ζεστό, το νερό είναι απαραίτητο, όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά κάθε μέρα της ζωής μας. Είναι πάντα άκρως απαραίτητο στον οργανισμό μας και οι παρακάτω ερωταπαντήσεις της Mirror θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε το γιατί.
Πώς απορροφάται το νερό στον οργανισμό μας;
Σε αντίθεση με το φαγητό, το νερό απορροφάται με τον ίδιο τρόπο από την πρώτη στιγμή που μπαίνει στον οργανισμό μας, μέχρι τέλους, όπου η περίσσεια ποσότητα αποβάλλεται.

Τι μας προσφέρει;
Μας επιτρέπει να χωνέψουμε το φαγητό, λιπαίνει και ενυδατώνει τα πάντα, από τις αρθρώσεις, μέχρι το στόμα, τα μάτια, τα γεννητικά όργανα κ.λπ., ενώ ο ιδρώτας μας βοηθά να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία του σώματος. Σε κυτταρικό επίπεδο, κάθε μέρος του σώματος βρίσκεται σε νερό και είναι το «κλειδί» για να κινείται το οτιδήποτε. Παρέχει το μέσο στο σώμα για να ξεφορτωθεί τις τοξίνες και ό,τι δεν χρειάζεται και εν συντομία, αν δεν πίνουμε νερό, όλα σταματούν, υπερθερμαινόμαστε και πεθαίνουμε.

Πώς αποφεύγουμε τις μοιραίες καταστάσεις από την έλλειψή του;
Τα αιμοφόρα αγγεία έχουν υποδοχείς που «διαβάζουν» τον όγκο και τη συγκέντρωση του αίματος. Αν κάτι από τα 2 πέσει σε χαμηλά επίπεδα, στέλνονται σήματα στον εγκέφαλο, ο οποίος τα μεταφράζει έτσι ώστε να μας κάνει να διψάμε και να ψάξουμε για κάτι δροσερό να πιούμε.


Μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό
Λένε ότι το 90% του σώματός μας είναι νερό. Μπορεί να είναι αλήθεια;
Όχι. Ένας μέσος άντρας είναι περίπου 60% νερό και μια μέση γυναίκα 55%, κάτι που βέβαια ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία. Τα μωρά και τα παιδιά έχουν πολύ περισσότερο νερό στον οργανισμό κι επίσης ο λιπώδης ιστός περιέχει λιγότερο νερό από άλλους ιστούς.
Σε ποιο σημείο αισθανόμαστε δίψα;
Τα επίπεδα ενυδάτωσής μας πρέπει να πέσουν 2-3% ως ποσοστό της μάζας του σώματός μας για να νιώσουμε δίψα, αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι με μόνο 1% αφυδάτωσης η νοητική και φυσική μας απόδοση πέφτει.

Πόσο σημαντικό είναι το νερό όταν ασκούμαστε;
Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό. Όπως θα έχετε καταλάβει ως τώρα, το σώμα μας χρειάζεται νερό για να λειτουργήσει φυσιολογικά και το να λειτουργεί φυσιολογικά είναι όλη η νοοτροπία της άσκησης. Αν αφυδατωθείτε κατά τη διάρκεια της άσκησης, σημαίνει ότι θα πρέπει να κουραστείτε περισσότερο για να κάνετε λιγότερα, ότι οι αρθρώσεις σας θα είναι λιγότερο «ζωηρές» και ότι θα έχετε λιγότερο νερό για να βγάλετε σε ιδρώτα και να δροσιστείτε. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, δεν θα είστε το ίδιο αποτελεσματικοί.

Πώς επιδρά η αφυδάτωση στο σώμα;
Μπορούμε να επιζήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς φαγητό, αλλά χωρίς νερό, το πιθανότερο είναι να μην αντέξουμε ούτε εβδομάδα. Με λιγότερο νερό στον οργανισμό, ο όγκος του αίματος μειώνεται κι αυτό σημαίνει ότι η καρδιά πρέπει να δουλέψει περισσότερο. Ακόμη, τα αιμοφόρα αγγεία συμπιέζονται, γι’ αυτό μην εκπλαγείτε αν αρχίσουν και οι πονοκέφαλοι.


Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να κάνει κακό
Μπορεί κανείς να πεθάνει από υπερβολική κατανάλωση νερού;
Κι όμως, ναι. Είναι σπάνιο, αλλά δεν είναι και τόσο δύσκολο όσο νομίζετε. Η American Chemistry Society αναφέρει ότι 6 λίτρα νερό θα ήταν αρκετά να σκοτώσουν έναν άντρα 75 κιλών, αν καταναλώνονταν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η υπερ-ενυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στους ηλεκτρολύτες που επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι πιο συχνές συνθήκες για κάτι τέτοιο είναι σε ακραίες περιπτώσεις αντοχής, σε διαγωνισμούς κατανάλωσης νερού ή μετά την κατανάλωση ναρκωτικού ecstasy.
Τι είναι το μεταλλικό νερό;
Είναι νερό που περιέχει συνδυασμό μετάλλων, όπως άλατα κ.ο.κ., τα οποία είναι μοναδικά από την πηγή που προέρχεται. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να χαρακτηριστεί μεταλλικό νερό μόνο αν έχει εμφιαλωθεί από την πηγή και έχει υποστεί περιορισμένη διεργασία, δηλαδή αφαίρεση στοιχείων όπως το αρσενικό.

Τα σπιτικά φίλτρα κάνουν καλό;
Χρησιμεύουν στο να αφαιρέσουν διάφορες ποσότητες χημικών ρύπων και παθογόνων μικροοργανισμών –αν και η ανθρωπότητα κατάφερε να επιβιώσει πολλά χρόνια και χωρίς αυτά. Αν παρ’ όλ’ αυτά τα θέλετε για ασφάλεια, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε.


Στην υγειά μας!
Μπορούμε να απορροφήσουμε μέταλλα από το μεταλλικό νερό;
Βεβαίως. Το μεγαλύτερο μέρος της απορρόφησης πραγματοποιείται στο λεπτό έντερο, όπου τα μέταλλα φτάνουν ως φορτισμένα ιόντα σε κολλοειδές διάλυμα, το οποίο διευκολύνει την απορρόφησή τους.
Τι περιέχει το νερό βρύσης;
Χρησιμοποιούνται διάφορα χημικά προκειμένου να απολυμάνουν το νερό της βρύσης, όπως χλώριο, όζον κ.ά., μικροποσότητες των οποίων μπορεί να ανιχνεύονται από περιοχή σε περιοχή. Ακόμη, στο νερό βρύσης μπορεί να υπάρχουν βακτήρια από παλιούς σωλήνες.

Είναι καλύτερα να πίνουμε ζεστό νερό;
Το ότι το ζεστό νερό μπορεί να μας αδυνατίσει, μάλλον είναι μύθος. Το ότι, όμως, μένει λίγο παραπάνω στο στομάχι σε σχέση με το κρύο νερό και μας βοηθά να αισθανόμαστε πιο «γεμάτοι» μάλλον ισχύει, αν και δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις γι’ αυτό.

clickatlife.gr 


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading