Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Αυτό είναι το μεγαλύτερο όφελος του καφέ

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Τα τελευταία χρόνια, πλήθος μελετών έχουν αφιερωθεί στο να αποδείξουν ότι η αρνητική φήμη του καφέ δεν του αξίζει, αφού μπορεί όχι μόνο να καταπολεμήσει το διαβήτη και διάφορους τύπους καρκίνου, αλλά και να δώσει ώθηση στη μνήμη και να μειώσει το στρες. Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη που δημοσιεύτηκε World Journal of Biological Psychiatry, ο καφές… σώζει ζωές. Ας δούμε τι καλό μπορεί να μας κάνει ο αγαπημένος μας καφές, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του.
Ερευνητές του Χάρβαρντ ανέλυσαν τα δεδομένα από 200 χιλιάδες ανθρώπους σε 3 διαφορετικές εθνικές έρευνες. Κάθε 4 χρόνια, οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόσο καφέ και άλλα είδη καφεΐνης κατανάλωναν, ενώ οι ειδικοί κοίταξαν και τα πιστοποιητικά θανάτου των συμμετεχόντων, βρίσκοντας ότι 277 από αυτούς είχαν αυτοκτονήσει.
Το περίεργο είναι πως υπάρχει μεγάλη σχέση μεταξή των θανάτων αυτών και της κατανάλωσης καφέ, αφού βρέθηκε ότι όσοι πίνουν 2-4 καφέδες την ημέρα έχουν 50% μικρότερη πιθανότητα να αυτοκτονήσουν. Οι επικεφαλής αποδίδουν αυτό το συσχετισμό στην καφεΐνη, αφού όσοι πίνουν ντεκαφεϊνέ δεν είχαν το ίδιο όφελος.
Όσοι πίνουν 2-4 καφέδες την ημέρα έχουν 50% μικρότερη πιθανότητα να αυτοκτονήσουν
Ακόμη κι αν κάποιος δεν διατρέχει κίνδυνο αυτοκτονίας, τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι ο καφές μπορεί να καταπραΰνει τα συμπτώματα κατάθλιψης, κάτι που είναι λογικό, αφού πυροδοτεί την απελευθέρωση ενδορφινών με τον ίδιο τρόπο όπως τα αντικαταθληπτικά. Διαφορετική μελέτη του Χάρβαρντ, μάλιστα, έδειξε ότι ειδικά οι γυναίκες είχαν 15% μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν κατάθλιψη όταν έπιναν τουλάχιστον 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα και 20% μικρότερη πιθανότητα όταν έπιναν τουλάχιστον 4 φλιτζάνια.
clickatlife.gr 


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading