Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Η Αυστραλία μετακινείται τόσο γρήγορα που ούτε τα GPS δεν μπορούν να συντονιστούν

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Η Αυστραλία δεν είναι ακριβώς εκεί που μπορεί να νομίζατε. Η ήπειρος έχει μετατοπιστεί κατά 1,5 μέτρο από την τελευταία προσαρμογή που έγινε στις συντεταγμένες των GPS το 1994, αναφέρει η New York Times.
Όλοι οι ήπειροι της Γης βρίσκονται επάνω σε τεκτονικές πλάκες, οι οποίες γλιστρούν αργά στα στρώματα του άνω μανδύα. Και η πλάκα στην οποία βρίσκεται η Αυστραλία μετακινείται σχετικά γρήγορα, περίπου 7 εκατοστά το χρόνο (προς το βορρά και με μια μικρή περιστροφή προς τα δεξιά).
Στην αντίθετη περίπτωση, βρίσκεται η νοτιοαμερικανική πλάκα που κινείται περίπου 2,5 εκατοστά το χρόνο, ενώ η πλάκα του Ειρηνικού κατά 7,6 -10 εκατοστά ετησίως.
«Το αποτέλεσμα είναι πως ορισμένες χώρες είναι πιο σταθερές από άλλες» δήλωσε ο Ντάμιεν Σάουντερ, διευθυντής της χαρτογραφίας για το περιοδικό National Geographic. «Όταν υπάρχει μια σημαντική αλλαγή στις μάζες της Γης με την πάροδο του χρόνου, θα πρέπει να αναθεωρούνται τα μοντέλα της Γης από τα οποία υπολογίζονται οι συντεταγμένες του GPS, ώστε να μην βρεθεί για παράδειγμα κάποιος στο σπίτι του γείτονα αντί για το δικό του».
Η Αυστραλία έχει την τάση να κινείται ιδιαίτερα γρήγορα λόγω της μοναδικής γεωλογίας της. Διορθώσεις έχουν γίνει για το γεωγραφικό πλάτος και μήκος τέσσερις φορές τα τελευταία 50 χρόνια, αναφέρει το Times. Η τελευταία αναπροσαρμογή που έγινε το 1994.
Η επόμενη προσαρμογή λέγεται ότι θα γίνει προς το τέλος του τρέχοντος έτους και θα είναι της τάξης του 1,5 μέτρου.
«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η Γη δεν είναι μία τέλεια σφαίρα ή ελλειψοειδές και οι ήπειροι δεν κινούνται όλες με τον ίδιο ρυθμό» δήλωσε ο Σάουντερ. «Έτσι, μερικές φορές, πρέπει να κάνουμε προσαρμογές στα μοντέλα μας, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο».
Πηγή: National Geographic
 apocalypsejohn.com


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading