Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Μύθοι και αλήθειες για τον Δείκτη Μάζας Σώματος

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ ή ΒΜΙ) δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία εξίσωση, που χρησιμοποιείται για να αξιολογήσουμε αν το σωματικό μας βάρος είναι φυσιολογικό ή αν είμαστε υπέρβαροι, παχύσαρκοι ή ακόμη και ελλιποβαρείς. Όπως αποδεικνύουν τελευταίες μελέτες, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος που είναι νορμοβαρής, έχει δηλαδή κανονικό ΔΜΣ, είναι απαραιτήτως υγιής, όπως δεν σημαίνει ότι τα άτομα που μπορεί να έχουν μερικά κιλά παραπάνω, πρέπει να θεωρούνται “άρρωστα” ή “μη φυσιολογικά”.
Βέβαια η διασύνθεση του σωματικού λίπους με την εμφάνιση παθήσεων, όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η νόσος Alzheimer είναι ιδιαίτερα ισχυρή. «Διδάσκεται στα σχολεία και πλημμυρίζει τα μίντια», σημειώνει η Linda Bacon, PhD, συγγραφέας του βιβλίου “Υγιής σε κάθε μέγεθος: Η εντυπωσιακή αλήθεια για το βάρος σας”. Σύμφωνα με τη συγγραφέα, δεν είμαστε σίγουροι αν το παραπάνω βάρος προκαλεί προβλήματα ή αν πρόκειται για συνδυασμό πραγμάτων. Για παράδειγμα, τα άτομα με υψηλό BMI έχουν ιστορικό πολλών προσπαθειών δίαιτας. Ίσως αυτό ή η διακύμανση του βάρους τους να είναι εκείνη που έχει αντίκτυπο στη συνολική υγεία τους και όχι τα παραπάνω κιλά αυτά καθ΄αυτά.
Στις γραμμές που ακολουθούν παραθέτουμε και καταρρίπτουμε τους πιο δημοφιλείς μύθους σχετικά με τον Δείκτη Μάζας Σώματος.
Μύθος: Ένας χαμηλός ΔΜΣ θα σας εξασφαλίσει υγεία.
Η αλήθεια: Το αυξημένο σωματικό βάρος σχετίζεται με καταστάσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και η υψηλή χοληστερόλη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όποιος έχει χαμηλό σωματικό βάρος δεν πρόκειται να εμφανίσει τίποτα από τα παραπάνω. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν το ΒΜΙ περίπου 40.000 ενηλίκων, μαζί με δεδομένα για την αρτηριακή τους πίεση, τη χοληστερόλη, τη φλεγμονή και τα επίπεδα της ινσουλίνης. Και βρήκαν ότι πάρα πολλοί από εκείνους που είχαν κατηγοριοποιηθεί ως “υπέρβαροι” είχαν φυσιολογικούς δείκτες, ενώ πολλοί από εκείνους που βάσει ΒΜΙ ήταν «φυσιολογικοί» είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, σάκχαρο και χοληστερόλη.
Mύθος: Ο υψηλός ΔΜΣ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου.
Η αλήθεια:Πολλές μελέτες έχουν δείξει θετική συσχέτιση μεταξύ υψηλού ΒΜΙ, σακχάρου, αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης. Σε μία πρόσφατη έρευνα σε 4.046 ζευγάρια ομοζυγωτικών διδύμων βρήκαν ωστόσο ότι ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος δεν αυξάνει τον κίνδυνο για αυτές τς παθήσεις. Σε βάθος 12 ετών, καταγράφηκαν 209 καρδιακές προσβολές και 633 θάνατοι μεταξύ των λεπτότερων διδύμων, ενώ διαπίστωσαν ότι οι δίδυμοι που είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 30, δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου.  
Μύθος: Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση θα “ρίξουν” τον ΔΜΣ σας.
Η αλήθεια:O μυς ζυγίζει λιγότερο από το λίπος. Κάποιος που προσθέτει επομένως την άσκηση και την υγιεινή διατροφή στην καθημερινότητά του θα χάσει βάρος- και αυτό είναι καλό. "Οι άνθρωποι μπορεί να είναι υγιείς κι ας έχουν διαφορετικά μεγέθη", σημειώνει η Rebecca Puhl, PhD, αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Rudd για την Πολιτική Τροφίμων και την Παχυσαρκία. Παρ΄όλα αυτά, σημειώνει η ίδια, υπάρχουν γιατροί που εξακολουθούν να στιγματίζουν τους υπέρβαρους ασθενείς τους, ακόμη κι αν ασκούνται ή τρώνε υγιεινά.
Μύθος: Ο ΔΜΣ είναι καλός δείκτης της υγείας ενός ατόμου.
Η αλήθεια: Με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι προφανές ότι δεν είναι αξιόπιστος δείκτης για την κατάσταση της υγείας μας. “Όταν οι γιατροί εστιάζουν μόνο σε αυτόν τον αριθμό, μπορεί να αγνοήσουν άλλες πληροφορίες και μπορεί ακόμη και να στιγματίσουν τους ασθενείς”, σημειώνει η Puhl. Είναι μάλιστα πιθανό, έχοντας απέναντί τους ένα νορμοβαρές άτομο, να μην διαγνώσουν ή να μην το ελέγξουν επαρκώς για προβλήματα όπως ο διαβήτης και η χοληστερίνη.


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading