Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι όλων των εποχών

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Επιχειρηματίες και ηγεμόνες, κατακτητές και οραματιστές: αυτοί είναι οι άνθρωποι που έμειναν στην ιστορία ως οι πλουσιότεροι όλων
Σε σύγκριση με τους ζάπλουτους του παρελθόντος, οι δισεκατομμυριούχοι του καιρού μας δεν έχουν και τόσα πολλά χρήματα. Στην πραγματικότητα, ο Μπιλ Γκέιτς και ο Γουόρεν Μπάφετ δεν μπαίνουν καν στην 20άδα των πλουσιότερων ανθρώπων όλων των εποχών.
AdTech Ad
Ζώντας και επιχειρώντας σε εποχές που δεν υπήρχαν αντιμονοπωλιακοί νόμοι, υψηλή φορολογία, «ενοχλητική» εργατική νομοθεσία ή ακόμα και δημοκρατία, οι παλαιοί μεγιστάνες μπόρεσαν να συγκεντρώσουν αμύθητα πλούτη, ασύλληπτα για τα σημερινά δεδομένα (σ.σ. τα ποσά είναι υπολογισμένα σε σημερινές τιμές).
Κρατήστε την ανάσα σας! Ξεκινάμε:

 

ΜΑΝΣΑ ΜΟΥΣΑ O Α'

400 δισ. δολάρια
Κυβέρνησε την αυτοκρατορία του Μάλι από το 1312 έως το 1337, έκανε περιουσία από το εμπόριο χρυσού και αλατιού -εξίσου πολύτιμα την εποχή εκείνη- και από τις ιστορικές αναφορές διαπιστώνουμε πως δεν πρέπει να υπήρξε ποτέ πλουσιότερος άνθρωπος. Ταξίδευε, έχοντας τις 80 καμήλες του φορτωμένες με 150 κιλά την κάθε μία, μαζί με 500 σκλάβους που μετέφεραν μερικά κιλά ο καθένας. Επί των ημερών του το Τιμπουκτού ήταν από τις σημαντικότερες πόλεις του τότε γνωστού κόσμου.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΡΟΤΣΙΛΝΤ

350 δισ.- 1 τρισ. δολάρια
Από τον 18 αιώνα μέχρι σήμερα ασχολούνται με τα ίδια βασικά αντικείμενα: τραπεζικές και χρηματιστηριακές επιχειρήσεις, επενδύσεις σε χρυσό, διαμάντια, πετρέλαιο, μέσα επικοινωνίας και μεταφορών, συντήρηση και συλλογή έργων τέχνης και ιστορικών ακινήτων. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια τον πλούτο της οικογένειας που δάνειζε βασιλείς, χρηματοδοτούσε στρατούς και ήλεγχε τα αποθέματα χρυσού ολόκληρων κρατών, καθώς είναι διασκορπισμένος σε συμφέροντα σε όλο τον κόσμο· κάποιοι τοποθετούν την αξία του ακόμα και στο 1 τρισ. δολάρια!
 

ΤΖΟΝ ΝΤ. ΡΟΚΦΕΛΕΡ

340 δισ. ευρώ
Ο πλουσιότερος Αμερικανός όλων των εποχών ήταν ο μεγαλύτερος μεγιστάνας του πετρελαίου που έζησε ποτέ. Ιδρυτής της Standard Oil, είχε το απόλυτο μονοπώλιο στο εμπόριο υγρών καυσίμων και τα διυλιστήρια των ΗΠΑ από το 1880 έως το 1911, ενώ ήταν από τους βασικούς παίκτες στις αγορές του σιδηρομεταλλεύματος και των μεταφορών.
Όταν το Ανώτατο Δικαστήριο επέβαλε τη διάσπαση του μονοπωλίου του, χρειάστηκε να ιδρυθούν 34 εταιρείες για διαχειριστούν τις δραστηριότητές του. Ήταν ο πρώτος δισεκατομμυριούχος στην ιστορία της χώρας και η περιουσία του έφτασε, σε σημερινές τιμές, τα 340 δισ. δολάρια.
ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΣΤΟ FORTUNEGREECE.COM
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Fortunegreece


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading