Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Εδώ και 150 χρόνια στο «απόκρυφο» νησί δημιουργούν το πρώτο τεχνητό οικοσύστημα

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Ένα πείραμα που διαρκεί εδώ και 150 χρόνια στο απομακρυσμένο νησάκι της Αναλήψεως στον Ατλαντικό Ωκεανό θα μπορούσε να μας βοηθήσει να κάνουμε τον Κόκκινο Πλανήτη, καταπράσινο. Και να μετοικίσουμε στον Άρη. Και ίσως επίσης να σώσουμε τη Γη. 
Η προσγείωση στο νησί θα μπορούσε να μοιάζει με προσγείωση στον Άρη. Βράχοι από λάβα σχηματίζουν κρατήρες σε μέγεθος γηπέδου ποδοσφαίρου. Τα σπίτια χαμηλά, λευκά και πανομοιότυπα θυμίζουν αποικίες από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Στο νησί  των 33 τετραγωνικών μιλίων που βρίσκεται νότια του ισημερινού, περίπου στη μέση μεταξύ Νότιας Αμερικής και Αφρικής, ζουν περίπου 800 Βρετανοί και Αμερικανοί πολίτες. 
Εκατοντάδες δορυφόροι παρατηρούν το νησί και καταγράφουν πράγματα απολύτως απόρρητα. Αν πατήσεις στο νησί τότε απέχεις πάνω από 1.000 μίλια από οποιαδήποτε ήπειρο. Η περιγραφή του National Geographic είναι καθηλωτική. Αυτό το νησί, το Νησί της Αναλήψεως, επέλεξαν οι επιστήμονες ενός άλλου αιώνα για να δημιουργήσουν το πρώτο τεχνητό οικοσύστημα του πλανήτη.
Δεν μοιάζει με κανένα άλλο μέρος πάνω στη Γη 
Ο Δαρβίνος πρώτος είπε αυτό που μετέπειτα στιγμάτισε το νησί της Αναλήψεως. Αποκάλεσε το νησί «απόκρυφο». Σχεδόν 200 χρόνια αργότερα όλοι επαναλαμβάνουν τη φράση του. Ο Δαρβίνος σταμάτησε στο νησί πηγαίνοντας από τα καταπράσινα Γκαλαπάγκος στην Αγγλία. Κι αν τα Γκαλαπάγκος ήταν η Εδέμ του, τότε το νησί της Αναλήψεως ήταν η κόλασή του. 
Έγραψε στα ημερολόγιά του, ότι αυτός ο αφιλόξενος τόπος - υπό κατάληψη από τον βρετανικό στρατό - θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα «παραγωγικό σημείο». Αποκάλεσε το τοπίο «καμμένη γη» που στερείται δέντρων. Για να είμαστε δίκαιοι στο νησί υπήρχε ένα και μοναχικό δέντρο. 
Ο Δαρβίνος δημιούργησε ονόματα για να περιγράψει τους πετρώδεις σχηματισμούς του νησιού όπως: Λάκκος του Διαβόλου και Σπασμένο Δόντι. Τα ονόματα αυτά έχουν παραμείνει μέχρι και σήμερα. Ακόμη έξι δρόμοι, σαράντα τέσσερις ηφαιστειακές κορυφές και πέντε τοποθεσίες περιέχουν τη λέξη «διάβολος» στο όνομά τους.

Το νησί με το ένα δέντρο… πρασίνισε 
Κι όμως στο νησί με το ένα δέντρο κάποια πράγματα από τότε έχουν αλλάξει. Το τοπίο που θυμίζει τον αφιλόξενο, έως τώρα Άρη… διακόπτει ένα καταπράσινο βουνό. Η βουνοκορφή που ξεχωρίζει μέσα στο γκρι διαστημικό περιβάλλον είναι τεχνητή. 
Το επισκέπτονται μόνο λίγες χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο. Κι όμως αυτό το βουνό είναι το πιο εμβληματικό οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί από τον άνθρωπο παγκοσμίως. Εύστοχα ονομάζεται Πράσινο Βουνό και είναι το πιο πολυσυζητημένο παράδειγμα δημιουργίας νέων ειδών μέσω ανθρώπινης παρέμβασης. Για την ακρίβεια δεν έχει ιστορικό προηγούμενο ή ισοδύναμο. 

Γι’ αυτό, σύμφωνα με το National Geographic, αν ο άνθρωπος ενδιαφέρεται πράγματι να κάνει τον Άρη, από Κόκκινο… Πράσινο Πλανήτη προκειμένου να τον κατοικίσει, τότε αυτό το βουνό που περιβάλλεται από το ιδιαίτερο ηφαιστειογενές σεληνιακό τοπίο είναι το μέρος από το οποίο πρέπει να ξεκινήσει.

Η Συνέχεια του άρθρου εδώ:tvxs.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading