Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Η γρίπη και οι εποχιακές ιώσεις είναι ακόμα εδώ. Σε 36 οι νεκροί για φέτος στην χώρα μας. Πώς μεταδίδεται η γρίπη και ποια τα συμπτώματά της

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr

Η αστάθεια του καιρού, οι βροχές, οι μεταβολές τις θερμοκρασίας μέσα στην μέρα και η υγρασία συντηρούν ακόμα τις εποχιακές ιώσεις και την γρίπη. Για άλλες τρεις εβδομάδες ακόμα υπολογίζεται να μας ταλαιπωρεί η γρίπη.

Εξακολουθούν να αυξάνονται οι θάνατοι από την εποχική γρίπη, καθώς μέχρι σήμερα το πρωί είχαν συνολικά χάσει τη ζωή τους 36 άνθρωποι. Με βάση την τελευταία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ καταγράφηκαν 106 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 102 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 36 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 32 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ και 4 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ Από το σύνολο των 36 που πέθαναν, μόνο τέσσερα κρούσματα ήταν εμβολιασμένα για τη γρίπη.
Από την επιδημιολογική καταγραφή των τελευταίων ημερών φαίνεται ότι ο θλιβερός κατάλογος με τους ασθενείς που χάνουν τη ζωή τους, ανεμβολίαστοι και με έχοντας εμφανίσει βαριές επιπλοκές από τη γρίπη, μακραίνει με πολύ πιο αργό ρυθμό σε σύγκριση με εκείνον του περασμένου μήνα.

Σταθερή μείωση καταγράφεται και στον αριθμό των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Κατά την εβδομάδα 14/2018 (02–08 Απριλίου 2018) στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β' Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.) και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 95 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 15 (15,8%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 5 (33,3%) ήταν τύπου Α και τα 10 (66,7%) ήταν τύπου Β. 

Πώς μεταδίδεται η γρίπη;
Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης. Για την αποφυγή της μετάδοσης, τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.

Για πόσες ημέρες ένα άτομο που έχει γρίπη μπορεί να την μεταδώσει σε άλλους;
Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5–7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης;
Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως;
Τα συμπτώματα αρχίζουν 1–4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2–7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που πρέπει να με ανησυχήσουν;

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που όταν εμφανιστούν στα παιδιά θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Αυτά τα συμπτώματα είναι:
   υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
   γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή
   κυάνωση
   άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής
   μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία
   διέγερση ή σπασμοί
   επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης καθώς και ενδεχόμενη επιδείνωση υποκείμενου χρόνιου νοσήματος (καρδιολογικού, αναπνευστικού,διαβήτη κλπ.)
Όσον αφορά τους ενήλικες, τα συμπτώματα για τα οποία θα πρέπει άμεσα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας είναι:
   υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
   δύσπνοια
   πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος
   λιποθυμικά επεισόδια
   σύγχυση 
   πολλοί ή παρατεινόμενοι έμετοι.



Το είδαμε: εδώ

Share
Loading